www.edubiosite.gr

out of bounds sm

ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ

Γονίδια και Ψευδογονίδια

pseudogene origin

pdf down iconΟ σχηματισμός νέων γονιδίων είναι η κύρια κινητήρια δύναμη της εξέλιξης σε όλους τους οργανισμούς. Πώς ακριβώς εμφανίζονται αυτά τα νέα γονίδια στο γονιδίωμα ενός οργανισμού και τι πρέπει να συμβεί για να μεταδοθούν;

Τα ψευδογονίδια αρχικά ορίστηκαν ως αλληλουχίες που μοιάζουν με γνωστά γονίδια αλλά δεν μπορούν να παράγουν μια λειτουργική πρωτεΐνη. Πολλές αλληλουχίες που κάποτε πιστευόταν ότι ήταν εκφυλισμένα γονίδια που κωδικοποιούν πρωτεΐνες είναι στην πραγματικότητα λειτουργικά γονίδια RNA.

Θνησιγόνα γονίδια

lethal alleles med

pdf down iconΤι συμβαίνει όταν τα καλά γονίδια καταστρέφονται; Ποια είδη μεταλλάξεων δημιουργούν «θανατηφόρα γονίδια» και πώς μεταδίδονται; Τα θανατηφόρα αλληλόμορφα ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά από τον Lucien Cuénot το 1905, ενώ μελετούσε την κληρονομικότητα του χρώματος του τριχώματος σε ποντίκια.

Σύμπλεγμα αποκλεισμού μελατονίνης

sleep lg

pdf down iconΤο δημοσίευμα είναι μια σύνοψη για το ευρύ κοινό του ερευνητικού άρθρου “Circadian-Related Heteromerization of Adrenergic and Dopamine D4 Receptors Modulates Melatonin Synthesis and Release in the Pineal Gland” που δημοσιεύτηκε στο PLoS Biology.

Το πρόσωπο του HIV

HIV face

pdf down icon

Περίληψη: Το «καμουφλάζ» που χρησιμοποιεί ο HIV ώστε να μην γίνεται αντιληπτός από το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου βασίζεται σε ένα συστατικό της γλυκοπρωτεΐνης GP120, το αποκαλούμενο «σιωπηλό πρόσωπο» το οποίο παραμένει αόρατο από το ανοσοποιητικό σύστημα. Το αντίσωμα 2G12 που εντοπίστηκε σε ασθενή, είναι το μοναδικό που αναγνωρίζει τον «αόρατο μανδύα» του ιού.

Ο βακτηριοφάγος φ29

phage φ21

pdf down icon

Περίληψη: Ο βακτηριοφάγος φ29 συσκευάζει το DNA του προκειμένου να γεμίσει τα καψίδια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραγωγής νέων φάγων. Ο προσδιορισμός του μηχανισμού συσκευασίας πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια τεχικών φασματοσκοπίας. Η συσκευασία ακολουθεί ένα πρόσφατα προτεινόμενο πρότυπο στο οποίο ο δακτύλιος των ΑΤΡασων διαδοχικά συμπιέζεται και εκτείνεται ρουφώντας το DNA, όπως ακριβώς θα έκανε το στόμα μας ρουφώντας μακαρόνια.

Κιρκαδικοί ρυθμοί

clock proteins lg

pdf down iconΠερίληψη: Τα μοριακά ρολόγια των κυττάρων μας καθορίζουν τους βιορυθμούς μας. Το κύριο ρολόι μας βρίσκεται στους πυρήνες του εγκεφάλου και μετράει το χρόνο βασιζόμενο σε μια διαρκή και ρυθμική σύνθεση και αποσύνθεση πρωτεϊνών. Η ταχύτητα αυτών των αντιδράσεων είναι ρυθμισμένη έτσι ώστε η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 24 ώρες. Το ρολόι του εγκεφάλου συγχρονίζεται με το ηλιακό φως που πέφτει στον αμφιβληστροειδή γι΄ αυτό όταν ταξιδεύουμε σε τόπους με διαφορά ώρας αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο του jet lag. Η χορήγηση μελατονίνης μπορεί να αλλάξει, τεχνητά, τον βιολογικό κύκλο.

Επεξεργασία του γονιδιώματος

editing gen lg

pdf down iconΠερίληψη: Μία τεχνική επεξεργασίας του γονιδιώματος με τη βοήθεια τροποποιημένων βακτηριακών πρωτεϊνών. Η νουκλεάση Cas9 «κόβει» το DNA σε συγκεκριμένες θέσεις. Το σύστημα είναι πολύ φιλικό στον χρήστη και η μέθοδος παρουσιάζει πολύ μεγάλη ακρίβεια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σχεδιασμό νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων όπως η νόσος του Huntington ή το AIDS.

Μαθαίνουμε να προσέχουμε

pay attention lg

pdf down iconΠερίληψη: Με την εξάσκηση μπορούμε να αυξήσουμε την παρατηρητικότητά μας και να βελτιώσουμε την ανταπόκρισή μας σε οπτικούς στόχους. Όταν προβάλλονται δύο ερεθίσματα με μικρή διαφορά, ο εγκέφαλος δείχνει πολύ απασχολημένος με το πρώτο και το δεύτερο περνάει απαρατήρητο. Ο διαλογισμός Vipassana φέρεται να μειώνει την πνευματική απόσπαση της προσοχής. Άτομα που έχουν υποβληθεί σε περισυλλογή πριν από την παρατήρηση παρουσιάζουν αυξημένη αντίληψη στον εντοπισμό των στόχων.